Wednesday, May 9, 2012

A-level Engineering Preparation Spain MARA (Pre-Spain)

Okay !! aku tulis ni untuk budak2 spm 2011 yang nk tau pasal course ni . so , kalau korang ada nk buat research pasal course ni , haaaa ni lah blog yang anda impikan (Y) tahniah !

First , program ni under MARA . Program ni adalah A-level . Program ni susah . Program ni menyebabkan kau jadi ingin study . TAPI !! kami gila DOTA !! haha . k tu cite lain

Program ni dijalankan di UniKL MSI , Kulim , Kedah . Nama je unikl , tpai kat kedah . tu yg menarik . haha . Surrounding sini not bad lah . Tak de lah ceruk sangat . Seronok woo sini . Bagi aku best ah sebab tenang , ada mood nk study . Kalau nk lepak , boleh gi lepak penang , mandi air terjun , jalan2 , photoshoot , main futsal , main basketball , main bola dan sebagainya . So far , tak de lah boring sangat . Ada je activity .

A-level ni memang susah . Kalau korang tak concentrate , memang sangkut . macam aku . aku banyak main2 . so , korang jangan main2 . Program ni ada 3 core subject , Math , Physics and Chemistry . Susah jugak lah . kalau belajar , tak de susah mana pun . Then ada subject spanish , pengajian islam and pengajian malaysia . Nanti exam , ada pecah 2 , AS dengan A2 . AS 3 paper each subject , A2 pun 3 paper each subject . Nanti kalau korang dah masuk , korang faham lah . Kita pakai syllabus Edexcel . Nanti korang faham lah . Spanish senang je . Datang je class . Insyaallah faham lah nanti .

Program aku 2 tahun dekat Malaysia , 4 tahun dekat Spain . Tapi korang , aku dengar cite , 1 tahun kat Malaysia , 3 tahun kat Spain . Pada pendapat aku ah en , program korang ni memang gila . mana tak nya , kitorg yg buat preparation kat sini 2 tahun pun agak tersengguk , yang korang nk rush benda 2 tahun jadi 1 tahun , gila wooo . Mau muntah darah korang study -_- tapi tu ah . advantage dia , korang grad lagi awal dari kitorg . tapi papehal , yang penting korang kena concentrate 100% for study kat sini . tak de main2 dah . ni bukan SPM yang korang boleh main2 lagi .

DUGAAN DI SINI
first , tak de lah penat sangat tapi perasaan malas nk gi class tu memang kuat . sini x de sape nk pantau kau , tak de sape nk kawal kau , suka2 kau je nk datang class . so , suka hati kau lah kau nk datang class ke tak .

Second , kalau lelaki , sini memang banyak main DOTA . budak2 laki sini memang kaki dota . so , terpulang kat kau nk main ke tak en . tapi selalunya main ah . haha . alaaa setakat main 2 game , 3 game , tak luak pun study kau . pandai2 ah kau bahagikan masa en .

Third , budak2 pre-spain boleh dikatakan bagai pulau terdampar di tengah lautan .bukan apa , sbb budak pre-spain , jadual tak sama ngan budak dip and degree . activity dak pre-spain lain ngan dak dip and degree .  tapi buat lek je . budak2 dip ngan degree sini semua okay ah . semua sempoi . jangan risau .

Fourth , ratio overall budak lelaki dan budak perempuan kat seluruh MSI adalah 10:1 . perempuan kat sini sangat sikit . terlampau sikit . overall student kat sini lebih kurang 2000 orang , perempuan hanya lebih kurang 200 orang je . tak ke tandus di situ ? lol

MENARIK DI SINI
first , best doh sini . haha . banyak lah activity utk budak2 A-level kat sini . Tiap2 sem , akan ada tournament bowling . Then , tiap2 batch , ada Pre-Spain Annual Dinner . so , best lah kat sini . tak de lah keje asyik study je

second , bagi aku , kat sini tenang . tak banyak benda yang melaghakan . memang tenang . aku kalau tiap2 hujung minggu , suka gi jalan2 sorang2 . gi mana2 hutan , gi tangkap gambar ke , jalan2 ke , mandi sungai ke . memang best . sini all about nature ah . kalau nk serabut sikit , masuk penang . gi penang dekat je . 30 minit sampai dah .

third , lecturer sini sangat sempoi . semua lek2 je . memang baik gila ah . lecturer spanish , orang spain sniri yang ajar . so , agak menarik ah .

fourth , sini tak de senior junior . semua kat sini anggap member je . lek2 je . yang penting respect tu kena ada ah . kau gi mana2 pun nilai hormat tu kena ada kan ? hormat sebagai manusia .

fifth , sini agak bebas lah . just malam je paling lambat boleh balik kul 12.30 . aku slalu kalau lambat sangat , overnight penang je . tak pun gi UiTM Penang , tido umah member aku . pe susah .








So !! sini menarik jugak lah . tak de lah bosan sangat . best ah . enjoy ah . sempoi je .
Okay , kalau papehal nak tanye pebenda yang lebih lanjut , korang boleh contact aku through facebook , http://www.facebook.com/adifbiko (Y) chow

No comments:

Post a Comment